Torna Carmelo (ressenya de la novel·la El Caso de la Mano Perdida, de Fernando Roye).

Torna a caure a les meves mans una de les aventures del sergent de la Guàrdia Civil Carmelo Domínguez, i torna una vegada més a deixar-me perplex amb el viatge que m’ofereix.

Tot i ser el segon que llegeixo sobre aquesta sèrie, El cas de la mà tallada correspon al primer de les aventures del sergent. A l’Espanya de 1952, al petit poble de Santa Honorata, en plena Sierra Morena, una parella de guàrdies civils fan una troballa irreal, molt fora del comú: una mà, tallada netament i de forma molt recent.

Recau aquest pertorbador cas en el peculiar i estrany sergent Carmelo Domínguez, de ment molt desperta, perspicàcia molt esmolada i aquella inquietant mirada amb aquests inquietants ulls (un negre i un altre blau), que algunes males llengües del poble asseguren que provenen del mateix Diable i que pot escodrinyar l’ànima de les persones. Llegendes urbanes que pretenen emmascarar l’inusual talent investigador del sergent, o potser només supersticions que intenten explicar uns dons molt fora del comú a la Sierra Morena dels 50, el mateix que el propi Carmel.

Però el poble de Santa Honorata ha d’assumir i viure amb aquest inquietant misteri mentre es prepara per a una visita tan inesperada com crucial: el mateix Caudillo, Francisco Franco.

Un cop més, Fernando Roye ens fa una construcció molt fidel i molt al detall sobre la societat rural espanyola de la dècada dels 50, explorant la seva quotidianitat, el funcionament i les foscors internes; i tot ho fa amb la pàtina de misticisme subtil, aquesta petita pel·lícula de màgia que aporta un personatge tan inquietant com fascinant: el sergent Carmelo Domínguez.

Una lectura més que recomanada per als seguidors del gènere policíac i fins i tot per als de l’històric, i un gran primer pas per seguir el camí de les aventures del sergent.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s