Una història inesperada (ressenya del llibre dels secrets. Doomi Golo, de Boubacar Boris Diop)

El meu petit idil·li amb la literatura tant africana com afroamericana sembla comptar amb un capítol més. En aquesta ocasió gràcies a l’estranya però imperdible novel·la El llibre dels secrets. Doomi Golo, de l’autor senegalès Boubacar Boris Diop.

Aquesta curiosa obra ens presenta a l’ancià Nguirane Faye, un home de 80 anys habitant del barri de Niaréla, a la capital senegalesa de Dakar. Nguirane relata la seva vida en una sèrie de quaderns per al seu nét Badou Tall, qui se’n va anar a una destinació desconeguda i del qual fa molt temps que no rep notícies. Sentint el seu final pròxim, l’ancià decideix escriure la seva vida per deixar-la en herència per al seu nét quan aquest torni.

Aquest recorregut per la vida del protagonista no suposa només una vista al passat d’un home de joventut vividora, sinó que resulta també un recorregut molt personal per la història recent de Dakar i un cru retrat de la seva societat.

En aquesta novel·la, Boubacar Boris Diop ens ofereix una magistral i dura crítica al colonialisme a l’Àfrica i la corrupció de la societat a Dakar mentre fa un crit per a la recerca de la pròpia identitat i un reclam als valors d’identitat propis del seu poble.

Un títol imprescindible per a qualsevol persona desitjosa o només curiosa de descobrir alguns racons de la història africana, i especialment de la ciutat de Dakar, un dels drames més grans i menys coneguts per la massa occidental.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s